Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.ddpu.edu.ua/ddpu/handle/123456789/130
Название: Принципи порівняльно-історичного дослідження в українському і російському мовознавстві (70-і рр. ХІХ с. - 20-і рр. ХХ ст)
Другие названия: монографія
Авторы: Глущенко, В. А.
Ключевые слова: порівняльно-історичне мовознавство
мовознавство
Харківська лінгвістична школа
Московська лінгвістична школа
принцип причиновасті
принцип історизму
принцип системності
принцип загального зв'язку явищ
Дата публикации: 1998
Краткий осмотр (реферат): Монографію присвячено розгляду прнципів порівняльно-історичного дослідження у фонетичнх студіях українських і російських мовознавців 70-х рр.XIX ст. - 20-х рр. XX ст. Проаналізовано їхні теоретичні погляди на принципи історизму, причиновості, системності, загального зв’язку явищ, реалізацію цих принципів у процесі виконання вченими прийомів і процедур порівняльно-історичного дослідження. Призначена для мовознавців, які працюють у галузі лінгвістичної історіографії та історичної фонетики східнослов’янських мов.
Описание: Лінгвістична спадщина є важливою не тільки у фактологічному, а й у методологічному аспекті, у зв'язку з чим предметом вивчення сучасної лінгвістичної історіографії виступають методологічні проблеми. Найважливішим методологічним засобом, основою пізнання мовних явищ є науковий принцип – теоретико-методологічна основа методу, вихідний пункт і підсумок пізнання. Доцільно включати принципи дослідження в структуру методу як його онтологічний компонент, виділяючи поряд з ним такі компоненти: операціональний (розглядають прийоми та процедури, властиві певному методу) і телеологічний (вивчають мету дослідження в межах того або іншого методу). Очевидно, кожному методу притаманні певні принципи дослідження. Для лінгвістичного порівняльно-історичного методу провідним є принцип історизму. Він вимагає розглядати мову як явище, що змінюється в часі, розвивається. В основі історизму – визнання причиновості, акцентування уваги на закономірностях, що зумовлюють перехід від одного стану до іншого. Глибоко розкрити ці закономірності можливо лише за умови системного розуміння мови. Отже, принципи історизму, причиновості й системності тісно пов'язані між собою: вони є конкретизацією та виявом принципу загального зв'язку явищ.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://ddpu.edu.ua:8083/ddpu/handle/123456789/130
ISBN: 966-507-035-2
Располагается в коллекциях:Наукові документи

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Глущенко В.А. Принципи порівн.-іст.дослідж.,1998 р..pdf1,16 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.