Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.ddpu.edu.ua/ddpu/handle/123456789/158
Название: Уявлення про державу в "Скарбниці потребной" Іоаникія Галятовського
Авторы: Шалашна, Н. М.
Ключевые слова: українська державність
українська ранньомодерна нація
православна церква
І. Галятовський
"Скарбниця потребная"
Дата публикации: 2019
Краткий осмотр (реферат): В статті аналізується зміст уявлень про державу видатного українського культурного та релігійного діяча другої половини XVII ст. І. Галятовського. Головним джерелом для аналізу виступала праця “Скарбниця потребная”, на- писана 1676 р. Метою розвідки було встановлення змісту уявлень про державу, вміщених в тексті вказаної праці, а також з’ясування місця цих уявлень в загальному контек- сті державницької теорії українського православного духовенства другої половини XVII ст. В результаті проведе- ного дослідження встановлено, що в поглядах на державу, втілених в творі І. Галятовського, помітні впливи як захід- ної європейської філософії, так і української барокової фі- лософської течії. Його державницька концепція в цілому є продовженням розвитку уявлень українських православ- них інтелектуалів про ідеальний державний устрій, проте має значні відмінності в частині стосунків між світської та церковною владою й вирішення проблеми ідеального правителя.
Описание: Протягом другої половини XVII ст. українська ранньомодерна нація переживала період завершаль- ного оформлення, що включало інституціоналізацію політичної влади, формування політичної та куль- турної еліти, а також філософського осмислення головних категорій державності. Якщо політична боротьба за здійснення національної ідеї в її ранньомодерному варіанті була завданням переважно козацької старшини, то теоретична розробка ідейних підвалин національного суверенітету здійснювалась культурною елітою тих часів, тобто духовенством. Українським православним духовенством протягом кінця XVI — початку XVII ст. було розроблено до- сить струнку політичну теорію, яка включала осмис- лення бажаного варіанту державного устрою, зміст поняття суверенітету, необхідні якості та завдання політичної нації, окреслення характеристик ідеаль- ного правителя та ролі церкви в державі. В серед- овищі православного духовенства вказаного періоду існувало декілька варіантів однієї й тієї ж держав- ницької теорії, розробленої свого часу в науковому колі Петра Могили. Відрізнялись ці концепції пере- дусім визначенням носія державного суверенітету та взаємостосунків між правителем та підданими — від повної демократії у Ф. Софоновича до абсолютної монархії у І. Гізеля.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://hdl.handle.net/123456789/158
Располагается в коллекциях:Наукові публікації

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Шалашна Н.М. Уявлення про державу в Скарбниці....pdf2,31 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.