Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.ddpu.edu.ua/ddpu/handle/123456789/169
Назва: Пам'ять про Шевченка на Слов'янщині: історико-краєзнавчий аспект
Інші назви: навч. посіб.
Автори: Романько, В. І.
Ключові слова: Шевченко Т. Г.
Дата публікації: 2020
Видавництво: Вид-во Б. І. Маторіна
Короткий огляд (реферат): Безпосередній учасник, а часто й ініціатор багатьох шевченківських заходів міського, обласного й навіть всеукраїнських рівнів, автор наводить історичні факти, які свідчать, що мешканці міста Слов’янська Донецької області здавна шанують великого сина українського народу Т.Г.Шевченка. Посібник складається з двох розділів. Розділ перший має чотири змістовних модулі, де після кожного з них містяться «Завдання для самоконтролю». Також пропонуються матеріали для самостійного опрацювання. Навчальне видання рекомендоване шкільній та студентській молоді, учителям загальноосвітніх шкіл та викладачам вищої школи, бібліотекарям, усім шанувальникам історії та культури рідного краю.
Опис: Важливе значення у навчально-виховній роботі в закладах освіти були й залишаються видання, у яких превалює краєзнавчий аспект. Матеріали таких видань є для читача більш близькими, цікавішими, адже події та факти, викладені в них, відбувалися на його малій батьківщині, не десь далеко, а тут, поруч, на рідній землі. Навчальний посібник «Пам'ять про Т.Г.Шевченка на Слов’янщині: історико-краєзнавчий аспект» підготовлений відмінником освіти України, кандидатом педагогічних наук, доцентом В.І.Романьком. Ім’я Валерія Івановича як досвідченого педагога та краєзнавця відоме не тільки на Донеччині, а й далеко за її межами. Він удостоєний високого звання «Почесний краєзнавець України», відзначений Всеукраїнськими краєзнавчими преміями імені Петра Тронька, імені Дмитра Яворницького. Валерій Іванович особисто брав активну участь у багатьох Шевченківських заходах, які проводилися як у Слов’янську, так і в багатьох інших містах Донеччини. Він був учасником трьох Міжнародних Шевченківських свят «В сім’ї вольній, новій…», які проходили у Чернівцях (2009), Житомирі (2010), Черкасах (2014). У Каневі, на Всеукраїнській науково-практичній конференції, присвяченій 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, наш колега виступив з доповіддю; він став укладачем буклету «Поети Слов’янська – у вінок Кобзареві», за що був удостоєний першого місця на Всеукраїнському конкурсі «Українська мова – мова єднання» (м. Одеса, 2014); Валерій Іванович має багату бібліотеку шевченківської тематики. Усе це дало можливість В.І.Романьку підготувати доволі ґрунтовну й актуальну працю – навчальний посібник «Пам'ять про Т.Г.Шевченка на Слов’янщині: історико-краєзнавчий аспект». У ньому два розділи, чотири модулі. Після кожного модуля укладач пропонує конкретні й різноманітні питання для закріплення матеріалу. Укладений іменний покажчик. Доволі цікавими та повчальними є додаткові матеріали: виступ В.І.Романька на ХІІІ Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції «Краєзнавча Шевченкіана України»(м. Канів, 24.10. 2014 р.), підбірка творів земляків «Мешканці Слов’янська – у вінок Кобзареві». Усе це дає право рецензентові рекомендувати дане видання до друку та практичного використання у закладах освіти та культури. Воно стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та культурою рідного краю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/169
Розташовується у зібраннях:Навчальні видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Пам’ять про Шевченка на Слов’янщині.pdf3,49 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.