Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ddpu.edu.ua/ddpu/handle/123456789/280
Title: Cенсибилизированные фотохимические реакции триптофана с алифатическими аминокислотами
Other Titles: Sensibilized photochemical reactions of tryptophane with aliphatic amino acids
Authors: Костиков, А.П.
Keywords: фотофизика
фотохимия
триптофан
аминокислоты
пептиды
Issue Date: 2018
Publisher: Донбаський державний педагогічний університет
Series/Report no.: Збірник наукових праць фізико-математичного факультету ДДПУ, Випуск 8;71-78
Abstract: Исследованы фотохимические продукты, образующиеся в водном растворе триптофана с алифатическими аминокислотами при 77К. Показано, что вклад радикалов триптофана в спектры при больших концентрациях аминокислот отсутствует. Это объясняется сенсибилизированным характером фотореакций, при котором энергия возбуждения триптофана расходуется на диссоциацию молекул окружения без предварительной фотоионизации хромофора. Обсуждается механизм таких фотореакций
Description: Photochemical products formed in an aqueous solution of tryptophan with aliphatic amino acids at 77K were studied. It is shown that the contribution of tryptophan radicals to the spectra at high concentrations of amino acids is absent. This is explained by the sensitized nature of photoreactions, in which the excitation energy of tryptophan is consumed by the dissociation of surrounding molecules without preliminary photoionization of the chromophore. The mechanism of such photoreactions is discussed.
URI: http://ddpu.edu.ua:8083/ddpu/handle/123456789/280
ISSN: 2413-2667
Appears in Collections:Збірник наукових праць фізико-математичного факультету ДДПУ, Випуск 8

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pp_071-078.pdf673,94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.